Dyreholds opgave B
6. Den naturfaglige viden:
Hanen er en voksen af hankøn, hønen er en voksen af hunkøn og kyllingerne er de små, som vi vil starte med at forklare lidt om.
Det er vigtigt at kyllingerne hele tiden har adgang til mad og frisk vand, her skal man ikke benytte sig af for dybe vandskåle, da der er risiko for at kyllingerne kan drukne i dem.
Kyllingerne skal have startfoder indtil de bliver store nok til at skifte over til voksenfoder. Startfoderet indeholder typisk korn, byg, havre, majs og ærter, hvilket er med til at give dem den rette mængde protein og kulhydrat, derudover tilsættes vitaminer og mineraler. (https://fjerkrae.dk/leksikon/pmwiki.php/Foder/Kyllingefoder)
For at kyllingerne/ hønsene kan fordøje maden ordentligt, skal de have adgang til fuglesand. Fuglesand består af små sten som de spiser i løbet af dagen, de små sten maler foderet i hønsenes mave, kråsen, så næringsstofferne fra maden kan optages, dette er også i opstarts fodret som kyllingerne får. Kråsen er hønses anden mave kaldet muskelmave, første er en bløddels mave. (https://fjerkrae.dk/leksikon/pmwiki.php/Anatomi/Ford%C3%B8jelse)
Hvis kyllingerne klækker "naturligt" under hønemor, vil de søge ind under hønemor med det samme. Er kyllingerne udruget i rugemaskine, som i vores tilfælde skal kyllingerne placeres under en varmelampe i minimum tre uger. Her er det vigtig med et termometer, der holder det varmest på 35-36 grader. Det er vigtig med stillestående luft, når kyllingerne er små, da de ikke tåler træk. Buret/trækassen de bliver opbevaret i er udstyret med avispapir i bunden, hvor der ligger savsmuld/hø ovenover. Dette er med til at det er nemmere at gøre rent og skifte, for at holde en tør bund konstant. (https://xn--hnsegrden-92a8r.dk/alt-om-hons/pasning-af-hoens/)
Høns er flokdyr, så de trives bedst i flok. Her er det også ligegyldigt om man blander de forskellige racer, da de alle kan trives sammen, men bedst at de selvfølgelig har nogenlunde samme behov. Så er der små husråd, som kan hjælpe på hierarkiet i hønsehuset.. Helst ikke en af gangen, da den så vil modtage alle øretæverne alene og bedste om natten, da forstyrrelserne så ikke bliver så store.
(https://xn--hnsegrden-92a8r.dk/alt-om-hons/pasning-af-hoens/)
Kyllinger/Høns er dagaktive, selvom de godt kan tage en lille lur i løbet af dagen. Høns er byttedyr fra naturens side, hvilket gør at de er mere nervøse af sind. Høns kommunikere også meget og som nævnt ovenover, er de et flokdyr, de lever i et hierarki med hanen som den øverste, derefter kommer den ældste høne.
(https://xn--hnsegrden-92a8r.dk/alt-om-hons/pasning-af-hoens/) (https://fjerkrae.dk/leksikon/pmwiki.php/Adf%c3%a6rd/HaneOgH%c3%b8ne)
Års Cyklussen:
Høns har ingen brunstcyklus, de kan altid lægge frugtbare æg, så længe hanen har befrugtet ægget, hvis ægget ikke er blevet befrugtet, kommer der ingen kyllinger. Når hønsene er ca. 20-21 uger gamle, begynder de at lægge æg, ved ca. to års alderen begynder det at aftage.
Rengøring:
Der er mest om natten høns har afføring, så et afføringsbræt under deres siddepinde vil lette rengøringen meget. Rengøringen er vigtig, da afføringen binder ilt og afgiver gasser. Der SKAL være rent vand og mad.
Etablering af dyrehold
7. Akvariets, terrariets eller burets indretning. Lav en beskrivelse og en tegning / skitse som både indtænker dyrenes behov og brugernes oplevelses- og læringsmuligheder.
Kyllinge kassen skal indrettes og opstilles således at kyllingerne ikke får træk der hvor de står, i bunden bør man have strøelse og eventuelt gamle aviser, for at holde bunden ren og tør og for at samtidigt at mindske lugtgener. Derudover skal kyllinger bruge varme fra en varmelampe, da vi i vores tilfælde ikke har en hønemor til at holde dem varme. Ud over varme så skal kylinger have foder og vand, det bør stilles så langt væk fra varmelampen som muligt, her kan man med fordele sætte fliser eller andet under fordret og vandt, dette er med til at mindske mængden af skidt som kommer op.
8. Kredsløb: Tegn kredsløbet i jeres dyrehold (økosystem).
Når man holder høns, skaber man sit eget lille økosystem. Biologisk nedbrydeligt køkkenaffald kan bruges som mad, derved skabes mindre affald, og høns afføring er et fantastisk produkt til at bruge som gødning i sit have. Haven kvitterer tilbage med grøntsager, som hønsene igen kan spise, og derved skabes et økosystem i fx. ens egen lille have. (https://undervisning.wwf.dk/2-okosystemers-opbygning)
Fra hønsene får vi kød og æg, som er en del af kredsløbet, da man bl.a. kan give æggeskallen tilbage til hønsene, så de derved kan skabe kalk, både som mineral til dem selv, men også for at skabe kalk til deres ægproduktion.
9. Logbog
Vi vil løbende opdatere vores logbog, når der sker ændringer eller noget nyt.
Fint - overvej gerne inddragelse af fagbøger, som borgerne også kunne have udbytte af at bladre (evt. læse) i. Bøger kan have en anden tilgængelighed end netkilder...
SvarSletVh Ida