tirsdag den 15. august 2023

Fjordskolen aktiviteter

Vi har valgt at laves vores aktiviteter med æg! 
Vores hold navn er "De hårde skaller" 
 
Ægge aktiviteter: Frosset æg Det skal bruges - Æg, trangia og fryser. Sådan gør man - Forsøg med æg, hvor børnene skal prøve at lave spejlæg ud af et frossent æg. Her skal de starte med at pille ægget, hvorefter man kan have en samtale omkring hviderne samt blommerne, hvordan de ser ud, frosne osv. Børnene skærer ægget ud i små skiver, og steger dem på trangia, så de får små spejlæg. 
Æg under hjemmelavet centrifugering, Det skal bruges - Et æg, strømpebukser, trangia og vand. Sådan gør man - Børnene starter med at tage tape på ægget, tapen skal vende udad så det stadig klistre. Herefter skal du binde en knude på strømpebukserne, placere ægget ca. i midten, og så binde en knude igen, så ægget ikke kan falde ud. Man tager fat i hver ende af strømpebukserne og begynder at snurre det rundt, når det bliver stramt begynder man at strække armene ud, så det selv begynder at snurre rundt. Her sker centrifugeringen. Dette gentages flere gange i 2-3 min. Ægget skal derefter koges, og her kan man se at æggehviderne og blommen er blevet til en ensartet masse.
Sølv æg. Det skal bruges - Et æg, et glas, vand, tændstikker, tang og et stearinlys. Sådan gør man - Hæld vandet i glasset. Tænd stearinlyset. Grib fat i ægget med tangen og placer det over flammen. Evt gør det ved den ene side kun, så man kan se forskellen. Når det er blevet sort, skal det lægges ned i glasset med vand. Nu kan man se, at den sodet side bliver sølvfarvet, og den hvide forbliver normal. Når man holder ægget over flammen, bliver der dannet carbon (kulstof), der er vandafvisende og derfor får man farven. 
Få et æg til at hoppe: Det skal bruges - Et æg, et glas eddike. Sådan går man - Put ægget ned i glasset med eddike. Det skal være helt dækket. Du vil se, at der dannes bobler i glasset. Det er fordi eddiken opløser kalken fra æggeskallen. Efter et til to døgn er æggeskallen helt forsvundet fra ægget. Du kan nu prøve at lade ægget falde fra din hånd og ned på et bord. Start med at lade ægget falde fra 10 cm højde. senere kan man prøve med at øge højden. Her vil man opdage, at ægget ikke går i stykker, men i stedet kan hoppe som en lille bold. Derfor virker det - Lige under skallen sidder der en tynd hinde. Det er den, der ind imellem kan drille, hvis du piller et hårdkogt æg. Hinden beskytter ægget og bliver ikke opløst af eddiken. Derfor går ægget ikke i stykker, når man lader det falde ned på bordet. 
Hvor meget kan et æg holde til? Det skal bruges - 4 æg, 8 plastik låg fra vandflasker, 10 mælkekartoner med forskellig vægt i. Man placerer æggene i et plastik låg, og ligger et låg på toppen, så der er et låg i bunden og på toppen. Nu skal børnene prøve sig kræfter med at prøve at se hvor mange bøger de tør at placere ovenpå, for at se hvor meget vægt æggene kan holde til. Til sidst skal de regne ud hvor meget æggene kunne holde til, ved at lægge vægten sammen. 
De 2 øverste aktiviteter med frosset æg samt hjemmelavet centrifugering hører sammen under den første aktivitet. Disse to kalder vi for "Leg med maden" 
De 3 nederste er aktivitet for sig, der går ud på forskellige eksperimenter med æg. Disse 3 kalder vi for "ægsperimenter"

1 kommentar:

  1. Hejsa
    I beskriver meget fint hvad I vil lave - har I også beskrevet hvorfor jeres aktiviteter er relevante for målgruppen og hvilke didaktiske overvejelser I gør jer ifm. aktiviteterne (gerne med inddragelse af grundbogen)? Se også udefestival opgaven: https://natur-miljoe-udeliv.blogspot.com/2020/06/udefestival-opgave.html
    Her er der fokus på muligheden for at udvikle naturvidenskabelige kompetencer...
    Vh Ida

    SvarSlet

Udviklingsprojekt

Udviklingsprojekt  Denne opgave er en del af forberedelsen af interventionen / udviklingsarbejdet. Målet med opgaven er, I som studerende ka...